Rouw- en verlies

begeleiding

Verlies

Als je een verlies meemaakt verandert je leven. Soms kan het zo ingrijpend zijn dat eenzaamheid, pijn en verdriet je leven dagelijks beïnvloeden. Je kunt teleurgesteld zijn geraakt in anderen, God of misschien wel jezelf, en je weet niet meer goed hoe je verder moet.

Verlies geeft veel verschillende emoties: ervaren van onmacht, kwetsbaarheid en eenzaamheid. Ook kan er sprake zijn van boosheid, irritatie of juist somberheid en verdriet.

Er zijn verschillende oorzaken die tot gevoelens van rouw en verlies kunnen leiden: het sterven van je geliefde, je (klein)kind, je ouders, je broer of zus, vriend of vriendin, …

Echtscheiding, verlies van je baan, je gezondheid, een vriendschap, een onvervulde kinderwens of een levensdroom die aan diggelen valt zijn ook situaties waarin rouw ervaren kan worden.

druppels-in-gras-1

Rouwen

Rouwen om een verlies kan zwaar worden als je schuld- en schaamte ervaart. Je durft er bijvoorbeeld niet over te praten: ‘Kom ik weer aan met mijn verhaal’. ‘Wat zullen ze van me denken?’

Je kunt onbegrip uit de omgeving ervaren door reacties zoals bijvoorbeeld: ‘Zo erg is het toch niet?’ ‘Je hebt er toch zelf voor gekozen?’ ‘Het is nu toch wel een keer over?’

Je kunt ook ervaren dat er weinig ruimte is voor jou en je verhaal. Je kunt jezelf gaan verstoppen door bijvoorbeeld steeds minder onder de mensen te komen of juist een masker opzetten om jezelf groot te houden.

Het kan goed zijn om hulp te vragen als je:

Bloem met druppels
  • Je verder wilt met leven, maar niet weet hoe je de draad moet oppakken
  • Worstelt met schuld- of schaamtegevoelens
  • Gevoelens van hopeloosheid ervaart; het lukt me nooit om…
  • Je eenzaam en alleen voelt
  • Worstelt met levensvragen
  • Het niet lukt om je dagelijkse taken of werk te doen
  • Het niet lukt om te genieten van het leven
  • Je steeds geïrriteerd of boos voelt

Plek bieden

Ik wil je graag een plek bieden waar je jezelf mag zijn met je verhaal, mét of zonder woorden. Zodat je een plek mag vinden voor je tranen en een sprankje licht dat je weer hoop en moed geeft om verder te kunnen en het leven stap-voor-stap weer op te pakken.

“Tijd heelt geen wonden, mensen helen wonden” – Manu Keirse

“Rouw is liefde die zijn adres is kwijtgeraakt” – Jean- Jacques Suurmond