Rouw- en verlies

begeleiding

Verlies

Het ervaren van verlies verandert je leven op een ingrijpende manier. Soms is het verlies zo groot dat eenzaamheid, pijn en verdriet je dagelijks leven beheersen. Het kan zijn dat je teleurgesteld bent in anderen, in God, of misschien zelfs in jezelf, en dat je niet meer weet hoe je verder moet.

Verlies kan veel verschillende gevoelens oproepen, zoals onmacht, kwetsbaarheid en eenzaamheid. Ook boosheid, irritatie of juist somberheid en verdriet komen vaak voor.

Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot rouw en verlies. Het overlijden van een geliefde, zoals je partner, (klein)kind, ouder, broer, zus of vriend, kan diepe emoties teweegbrengen. Maar verlies kan ook voortkomen uit andere belangrijke gebeurtenissen, zoals een echtscheiding, het verliezen van je baan, gezondheidsproblemen, het beëindigen van een vriendschap, verlies van je huisdier, of het niet in vervulling gaan van een kinderwens. Ook het uiteenvallen van een levensdroom kan gevoelens van rouw veroorzaken.

druppels-in-gras-1

Rouwen

Rouwen om een verlies kan bijzonder zwaar zijn wanneer je te maken hebt met schuld en schaamte. Misschien durf je niet openlijk over je verdriet te praten, uit angst voor de reacties van anderen: ‘Kom ik weer aan met mijn verhaal?’ of ‘Wat zullen ze van me denken?’

Je kunt ook onbegrip ervaren vanuit je omgeving. Mensen kunnen dingen zeggen zoals: ‘Zo erg is het toch niet?’, ‘Je hebt er toch zelf voor gekozen?’, of ‘Het is nu toch wel een keer over?’. Dergelijke reacties kunnen het proces van verliesverwerking bemoeilijken en het gevoel van eenzaamheid versterken.

Daarnaast kan het zijn dat je weinig ruimte ervaart om je verhaal te delen. Je voelt je misschien gedwongen om jezelf terug te trekken, steeds minder onder de mensen te komen, of een masker op te zetten om sterk over te komen. Dit kan het rouwproces vertragen en ervoor zorgen dat je gevoelens van verdriet en verlies niet goed kunt verwerken.

Het is belangrijk om te weten dat rouw in al zijn vormen ruimte verdient, en dat het delen van je verhaal kan helpen om de emoties rondom verlies te begrijpen en te verwerken. Verliesbegeleiding kan je ondersteunen in het vinden van rust en begrip in deze moeilijke tijd.

Het kan goed zijn om hulp te vragen als:

Bloem met druppels
  • Je wilt verder met je leven, maar weet niet hoe je de draad weer moet oppakken
  • Je worstelt met schuldgevoelens of schaamte
  • Je ervaart hopeloosheid en denkt: ‘Het lukt me toch nooit om…’
  • Je voelt je eenzaam en alleen
  • Je worstelt met levensvragen en zoekt naar richting
  • Het lukt je niet om je dagelijkse taken of werk te doen
  • Je kunt niet meer genieten van het leven zoals vroeger
  • Je voelt je vaak geïrriteerd of boos

Een Plek voor Jouw Verhaal

Ik wil je graag een veilige plek bieden waar je jezelf mag zijn met je verhaal, mét of zonder woorden. Zodat je een plek mag vinden voor je tranen en een sprankje licht dat je weer hoop en moed geeft om verder te kunnen en het leven stap-voor-stap weer op te pakken.

“Tijd heelt geen wonden, mensen helen wonden”

– Manu Keirse

“Rouw is liefde die zijn adres is kwijtgeraakt”

– Jean- Jacques Suurmond