Kijktip: NPO 2DOC ‘Overgave’

Kijktip: NPO 2 DOC ‘Overgave’

 

Kijktip: Een aanrader is deze NPO 2DOC aflevering genaamd ‘Overgave’! Het is een ingrijpend verhaal over regisseur Marijn Frank die haar hartsvriendin Annemarie verloor. Ze ervaart na dit verlies vast te lopen in het leven. Ze deelt hier openhartig over. Een citaat uit deze prachtige NPO 2DOC documentaire:

“Eerst vroegen mensen wel hoe het met me ging. Maar nu informeert niemand er meer naar. Als je een familielid of een partner verliest dan snapt iedereen dat dat super ingrijpend is. Maar met een vriendin? Tja, dat is ‘maar’ een vriendin. Maar je was niet ‘een’ vriendin. Je was mijn zelfgekozen familie.”

Rouwen in deze maatschappij

Dit stukje raakt zo diep de kern:  in deze maatschappij blijven we het liefst weg bij de nare emoties en gevoelens die rouw en verlies met zich mee kunnen brengen. We weten vaak niet hoe we er mee om moeten gaan. Onze neiging is dan om te doen alsof er niks aan de hand is en deze gevoelens weg te stoppen. We maken het liever geen onderwerp van gesprek, omdat we simpelweg ook vaak niet goed weten hoe we met verdriet van anderen om moeten gaan. Ten diepste raak het vaak aan onze eigen diepste angst: de eindigheid van het leven.

 

Kwetsbaarheid

Marijn deelt in kwetsbaarheid haar verhaal. Ze noemt de verschillende emoties hierbij komen kijken: boosheid, angst, schuld, schaamte. Ze geven haar moeite om door te gaan met het ‘gewone’ leven. De zorg voor haar kinderen. Te genieten.

 

Overgave

Dit bijzondere verhaal over afscheid en verdriet laat ook zien hoe bijzonder veerkrachtig mensen kunnen zijn. Marijn zoekt en vindt een manier om met haar emoties en gevoelens om te gaan: hardlopen. En na een lange strijd ervaart Marijn opeens een moment van overgave. Ze stopt met het vechten tegen het verdriet.

“Ik denk aan de gesprekken die we voerden. We hielpen elkaar vooruit, want we worstelden eindeloos met het leven. Maar nu wil ik het niet meer. Ik wil mezelf niet meer zo voor mijn kop slaan. Ik wil het niet meer!”

Ze verteld hoe deze overgave heeft geholpen in het proces van het koesteren van herinneringen aan haar vriendin Annemarie en de moed om weer opnieuw te genieten van het leven.

“Laatst was ik aan het lopen, en ineens voelde het zo licht! Het was alsof ik zweefde, ik voelde een warme gloed door mijn lichaam trekken en ineens was je daar! Ik voelde je bij me!”

En met de hardloopkleren van Annemarie aan en de hulp van coach Hesdy weet Marijn het te presteren om de marathon van Berlijn te lopen.

“Dingen gaan zoals ze gaan. Ik weet ook niet hoe het verder moet An, ik loop maar gewoon rustig door”.

Deze NPO 2DOC documentaire is een ontroerend verhaal over afscheid, verlies en rouw. Een aanrader om te kijken!

Aflevering ‘overgave’ NPO 2DOC

 

Ervaar je dat je bent vastgelopen in een rouwproces? Zou je hier graag in verder geholpen willen worden? Dan kan begeleiding bij rouw- en verlies helpend zijn. Kijk hier voor meer informatie.