Hooggevoeligheid
(HSP)
WAT IS HOOGGEVOELIGHEID?
Ongeveer 20% van de mensen is hooggevoelig. Hooggevoeligheid wordt ook wel HSP (high sensitive person) genoemd. Als hooggevoelig persoon beschik je onder andere over een goed waarnemingsvermogen en een groot inlevingsvermogen.
Er zijn 2 types hooggevoelige mensen:
- Hooggevoelige rustzoeker (HSP): houdt van balans, rust en alleen zijn en trekt zich het liefst terug na drukke activiteiten te hebben ondernomen. Ongeveer 70% valt onder deze groep.
- Hooggevoelige spanningzoeker (HSS): houdt van spanning en avontuur, maar trekt zich bij overprikkeling terug om vervolgens als hij is opgeladen weer de spanning op te zoeken.
Hoewel hooggevoeligheid mooie kanten heeft is het niet altijd makkelijk om hooggevoelig te zijn. In deze snelle wereld komen er dagelijks veel prikkels op je af. Deze prikkels komen van buitenaf maar ook van binnenuit en maken je gevoeliger voor emoties en stress. Een hooggevoelig persoon zal daarbij ook geneigd zijn extra op zichzelf te reflecteren en heeft daarom vaak meer tijd nodig om deze prikkels te verwerken. Pas als een hooggevoelig persoon het gevoel heeft zichzelf en de ander te begrijpen en de situatie te overzien komt er rust.
Veel hooggevoelige mensen lopen vast en ervaren daarbij weinig begrip en erkenning vanuit hun omgeving (en zichzelf).
Zaken waar je als hooggevoelig persoon mee kunt worstelen zijn:
- Moeite om grenzen aan te geven
- Snel overprikkeld raken
- Zo met anderen meeleven dat je jezelf kwijtraakt
- Gevoelens van anderen overnemen
- Lichamelijke klachten door overprikkeling, bijvoorbeeld hoofdpijn of vermoeidheid
- Bang om fouten te maken/ faalangst/ onzekerheid
- Minderwaardigheidsgevoelens/ negatief zelfbeeld
- Veel op jezelf reflecteren
- Onbegrip vanuit omgeving
- Vastlopen in werk, studie of relaties
- etc.
Samen
Herken jij je in de kenmerken van hooggevoeligheid (HSP) en loop je hierin vast?
Graag kijk ik samen met jou naar wat hooggevoeligheid voor jou betekent en hoe je het (weer) kunt gebruiken als een kracht, zodat jij weer kunt sprankelen! Ik gebruik hiervoor verschillende therapie- en begeleidingsvormen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Tijdens de sessies staan twee kernthema’s centraal:
- Hervinden van eigenwaarde en zelfvertrouwen
- Vaardigheden aanleren om (beter) voor jezelf te zorgen