Het gras van de buren

HET GRAS VAN DE BUREN

 

Is het gras van jouw buren ook zo groen?

Afgelopen week was mijn dochter op zoek naar leuke quotes voor in haar bullet journal. Ze liet me er een lezen die me inspireerde.

‘Sometimes the grass is greener on the other side because it is fake’ – auteur onbekend.

(Soms lijkt het gras aan de andere kant groener omdat het nep is.)

Als mens zijn we geneigd onszelf met anderen te vergelijken. We meten dan aan anderen af of wij zelf ‘goed genoeg’ zijn. Zo kan het zijn dat, als de buurman een nieuwe auto heeft, we ons opeens niet meer zo comfortabel voelen in de onze. Of je beste vriend koopt een groter huis, en de jouwe ziet er opeens een stuk kleiner uit. Je zus maakt promotie, en jij voelt je een mislukkeling. Je voelt je opeens ‘niet oké’. De andere kant op werkt het ook, als wij degene zijn met de nieuwe auto, het grotere huis of de promotie, kan dat bevestiging geven dat we wel oké zijn.

Als we gevoelig zijn voor ‘het groene gras van de buren’ zijn we geneigd om ons aan te passen. Om ons óf beter voor te doen dan we ons voelen óf onszelf als het ware kleiner te maken, waarmee we het gevoel ‘niet oké’ te zijn juist bevestigen. Negatieve gevoelens kunnen meer en meer ruimte gaan innemen. ‘Ik ga het nooit zover schoppen als hij’, ‘ik word nooit zo goed in mijn werk als zij’, ‘ik word nooit zo slank, zo mooi, zo slim, zo… vul maar in. Het kan een hele strijd zijn om te dealen met deze gedachten. Sommige gedachten haken aan vroegere ervaringen waardoor het moeilijker is ze los te laten.

Helaas in deze plasticwereld vol met namaak en wegwerp is er soms maar weinig echts te vinden. Een borstvergroting, botoxbehandeling, dieet op dieet, de nieuwste gadgets, alles om maar ‘perfect’ te lijken. Want dat nare gevoel brengt een existentiële angst in ons naar boven; de angst om niet te mogen bestaan.

Dus let goed op als je een kijkje neemt bij het ‘gras van de buren’. Misschien is het inderdaad groener, zelfs het hele jaar door…. maar misschien is het wel zo nep dat het nooit gemaaid hoeft te worden…

Als jij dit jaar wilt werken aan een groen grasveld volgen hier wat tips:

  • Wees lief voor jezelf, je groeit niet in één dag;
  • Laat niet teveel mensen over je heenlopen (tenzij je een sportveld wilt zijn 😉);
  • Kwetsbaar gras heeft rust en aandacht nodig;
  • Vergelijk jezelf niet met het gras van de buren (of anderen), vanuit een andere hoek zie je soms iets heel anders;
  • Accepteer dat het grasveld van een ander soms simpelweg gunstiger ligt (maar andere aandacht nodig heeft);

Ik wens je een groeizaam 2022!

Hartelijke groet,

Annelie Lengkeek

 

Worstel je met negatieve gedachten? Lukt het je niet goed om positief over jezelf te denken? Kan je wel wat hulp gebruiken bij de verzorging van jouw ‘grasveld’? Dan kan individuele therapie of begeleiding helpend zijn. Kijk hier voor meer informatie.

 

Het gras van de buren