EMDR bij Sprankjelicht

EMDR bij Sprankjelicht

Sinds een aantal maanden geef ik EMDR binnen mijn praktijk. Elke keer ben ik verbaasd over de resultaten.

 

EMDR practitioner

Ik ben erg enthousiast geworden over deze methode nadat ik zelf EMDR heb gehad bij een collega. In november 2022 ben ik daarom gestart met de training ‘EMDR practitioner’ bij  BivT en heb deze in april 2023 afgerond. Momenteel volg ik de vervolgtraining tot EMDR therapeut.

 

De ontdekking van EMDR

Deze methode is ontdekt door Francine Shapiro die in 1987 tijdens een wandeling ontdekte dat de negatieve emotionele lading op een nare gebeurtenis uit haar jeugd verminderde door haar ogen snel heen en weer te bewegen. Hierna is zij dit gaan testen op proefpersonen en ontdekte onder andere bij mensen met PTSS (posttraumatische stress stoornis) dat deze methode de klachten aanzienlijk deed afnemen.

 

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit betekent letterlijk: “door oogbewegingen opnieuw beleven van ingrijpende gebeurtenissen en deze alsnog verwerken”.

Inmiddels is EMDR uitgegroeid tot een wetenschappelijk effectief bewezen vorm van therapie. EMDR kan naast PTSS ook ingezet worden bij bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld, angsten bijvoorbeeld vliegangst, burn-out, paniekaanvallen, stress, relatieproblemen, nachtmerries, depressie, rouw-en verlies, etc.

 

Hoe werkt EMDR?

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar de werking van EMDR. Eén van de verklaringen is dat door het tegelijkertijd belasten van de linker- en rechterhersenhelft en ondertussen terugdenken aan de nare gebeurtenis het eigen verwerkingssysteem op gang komt en de ervaring alsnog verwerkt wordt.

Naast oogbewegingen gebruik ik in mijn praktijk ook een koptelefoon waardoor de client afleiding krijgt door klikjes en beepjes en apparaatjes die trillingen geven aan de handen. Op 3 manieren afwisselend of tegelijkertijd worden daarmee dus de linker- en de rechterhersenhelft gestimuleerd. Hierdoor neemt de emotionele lading af. Wat overblijft is de herinnering zonder de negatieve gevoelens en gedachten.

Vaak ontstaan ook nieuwe inzichten waardoor je op een andere manier naar de gebeurtenis kunt kijken. Een mooi voorbeeld hiervan is dat een client tijdens een EMDR behandeling ontdekte nu groot genoeg te zijn om zelf bij de deurklink te kunnen. Deze client had vroeger opgesloten gezeten en was toen te klein om de deur open te kunnen maken. Zelf heb ik meegemaakt dat ik de situatie door de ogen van de ander kon bekijken, waardoor ik meer begrip voor de ander kon opbrengen en nu rust over deze nare gebeurtenis ervaar.

 

Wat zijn de nadelen van EMDR?

Tijdens EMDR is je brein hard aan het werk en werkt na de sessie nog een tijdje na. Hierdoor kan het dat je de eerste dagen het gevoel hebt de controle kwijt te zijn en/of dat klachten verergeren. De behandelde ervaring, maar ook andere (negatieve) ervaringen kunnen naar boven komen. Het is daarom belangrijk de eerste dagen wat meer rust te nemen als je lichaam daar om vraagt. Zorg dat je goed drinkt (pas op met het gebruik van alcohol). Daarnaast is het zinvol in de eerste dagen na de EMDR sessie geen belangrijke beslissingen te nemen als je bovenstaande klachten ervaart. Doorgaans nemen de klachten na 3 dagen af doordat er weer een nieuw evenwicht is ontstaan.

 

Is EMDR geschikt voor mij?

Mocht je twijfelen over EMDR dan nodig ik je van harte uit voor een kennismakingsgesprek waarin ik je wat meer over EMDR, mijn werkwijze, de (contra)-indicaties en de mogelijke gevolgen kan vertellen. In principe zie ik EMDR als onderdeel van een therapeutisch traject en niet als losstaande behandeling. Of EMDR ook voor jou geschikt is en past binnen het behandeltraject is afhankelijk van jouw individuele omstandigheden.

 

Heb je nog vragen of wil je een kennismakingsgesprek inplannen?

Laat het gerust weten via het Contactformulier.